Please download to get full document.

View again

of 7
All materials on our website are shared by users. If you have any questions about copyright issues, please report us to resolve them. We are always happy to assist you.

Le Gouvernement de la Région de Bruxelles- De Brusselse Hoofdstedelijke Regering, Capitale,

Category:

Shopping

Publish on:

Views: 5 | Pages: 7

Extension: PDF | Download: 0

Share
Related documents
Description
MINISTERE DE LA REGION BRUXELLES-CAPITALE DE MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST ARRETE DU GOUVERNEMENT DE LA BESLUIT VAN DE BRUSSELSE REGION DE BRUXELLES-CAPITALE HOOFDSTEDELIJKE REGERING
Transcript
MINISTERE DE LA REGION BRUXELLES-CAPITALE DE MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST ARRETE DU GOUVERNEMENT DE LA BESLUIT VAN DE BRUSSELSE REGION DE BRUXELLES-CAPITALE HOOFDSTEDELIJKE REGERING TOT CLASSANT COMME MONUMENT LA BESCHERMD ALS MONUMENT VAN DE TOTALITE DES ANCIENNES ECURIES TOTALITEIT VAN DE VOORMALIGE DE L'HOTEL SOLVAY ET DU JARDIN STALLEN VAN HET SOLVAY HUIS EN SITUE A L'ARRIERE DU BIEN SIS RUE VAN DE TUIN GELEGEN AAN DE LENS 27 A BRUXELLES. ACHTERKANT VAN HET GOED GELEGEN LENSSTRAAT 27 TE BRUSSEL. Le Gouvernement de la Région de Bruxelles- De Brusselse Hoofdstedelijke Regering, Capitale, Vu l'ordonnance du 4 mars 1993 relative à la Gelet op de ordonnantie van 4 maart 1993 conservation du patrimoine immobilier, inzake het behoud van het onroerende erfgoed, notamment les articles 22 et 23 ; inzonderheid op artikelen 22 en 23; Vu l'arrêté du Gouvernement de la Région de Gelet op het besluit van de Brusselse Bruxelles-Capitale du 30 avril 1998 entamant Hoofdstedelijke Regering van 30 april 1998 la procédure de classement comme monument houdende instelling als monument van de de la totalité des anciennes écuries de 1'hotel totaliteit van de voormalige stallen van het Solvay et du jardin situé à l'arrière du bien sis SoIvay huis en de tuin gelegen aan de rue Lens 27 à 1050 Bruxelles; achterkant van het goed gelegen Lensstraat 27 te 1050 Brussel ;. Vu l'avis de la Commission Royale des Gelet op het advies van de Koninklijke Monuments et des Sites émis Ie 4 novembre Commissie voor Monumenten en 1998 ; Landschappen uitgebracht op 4 november 1998 ; Vu l'avis favorable émis par Ie Collège des Gelet op het gunstig advies uitgebracht door Bourgmestre et Echévins de la Ville de het College van Burgemeester en Schepenen Bruxelles en sa séance du 23 juillet 1998 ; van de stad Brussel in zijn zitting van 23 juli 1998 ; Considérant que Ie propriétaire n'a pas émis Overwegende dat de eigenaar geen d'objection à la procédure de classement dans opmerkingen op de beschenningsprocedure Ie délai prévu par l'article 20 de l'ordonnance heeft meegedeeld binnen de termijn opgelegd du 4 mars 1993 ; in artikel Sur la proposition du Ministre-Président Op de voordracht van de Minister-Voorzitter chargé des Pouvoirs locaux, de l'emploi, du belast met Plaatselijke Besturen, Logement et des Monuments et Sites, Tewerkstelling, Huisvesting en Monumenten en Landschappen, ARRETE: BESLUIT: Artiele ter - Est classée comme monument la Artikel! - Wordt ingesteld als monument de totalité des anciennes écuries de I'hotel Solvay totaliteit van de voormalige stallen van het et dujardin situé à l'arrière du bien sis roe Lens Solvay huis en de tuin gelegen aan de 27 à 1050 Bruxelles, connus au cadastre de achterkant van het goed gelegen Lensstraat 27 Bruxelles, 7e division, section G, 3e feuille, te 1050 Brussel, bekend ten kadaster te parcelles n S 121 k4, 121 t7, en raison de leur Brussel, 7de afdeling, sectie G, 3de blad, intérêt historique, technique et artistique, percelen nrs 121 k4, 121 t7, wegens hun précisé dans I'annexe I du présent arrêté. historische, technische en artistieke waarde, zoals nader bepaald in bijlage I van dit besluit. Art. 2 - La zone de proteetion relative à Art. 2 - De vrijwaringszone met betrekking tot I'ensemble décrit dans l'article 1er comprend het in artikel 1 vermelde geheel omvat het l'ensemble des parcelles et des voiries ainsi que geheel van de percelen en Ge wegen, evenals les parties de parcelles et de voiries reprises gedeelten van de percelen en de wegen dans Ie périmètre délimité sur Ie plan figurant à opgenomen in de omtrek zoals afgebakend op l'annexe 11 du présent arrêté. het plan in bijlage 11 van dit besluit. Art. 3 - Le ministre qui a monuments et sites Art. 3 - De minister bevoegd voor de dans ses attributions est chargé de l'exécution monumenten en landschappen, is belast met de du présent arrêté. uitvoering van dit besluit. Bruxelles, Ie Brussel, Par Ie Gouvernement de la Région de Door de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, Bruxelles-Capitale, Le Ministre-Président du Gouvernement de la De Minister-Voorzitter van de Brusselse Région de Bruxelles-Capitale et Ministre des Hoofdstedelijke Regering en Minister van Pouvoirs locaux, de l'emploi, du Logement et Plaatselijke Besturen, Tewerkstelling, des Monuments et Sites, Huisvesting en Monumenten en Landschappen, Copie certifiée conforme Voor eensluidend verkiaatd at$elinn Nadine SOUGNÉ GRBC ~ Chancellerte ANNEXE I A L'ARRETE DU GOUVERNEMENT DE LA REGION DE BRUXELLES CAPITALE CLASSANT COMME MONUMENT LA TOTALITE DES ANCIENNES ECURIES DE L'HOTEL SOLVAY ET DU JARDIN 8ITUE A L'ARRIERE DU BIEN SIS RVE LENS, 27 A 10S0 BRUXELLES. Réf. cadastrale : 7e division, section G, 3e feuille, parcelles n 121 k4, 121 t7. Description sommaire Les anciennes écuries de l'hêtel Solvay (224 avenue Louise) ont été bäties en 1899 sur les plans des architectes C. Bosmans et H. Vandeveld. En 1906, des :~~~0difications furent apportées au bätiment par les mêmes architectes: percement d'une seconde porte cochère au niveau de la roe Lens et transformation de la porte qui donnait à l'origine accès au grenier à fourrage (deuxième étage) en une porte-fenêtre précédée d'un garde-corps en ferronnerie. En 1927, une troisième porte cochère est percée cöté roe Lens, ce niveau étant transfonné en garages (architectes inconnus). Le bätiment compte respectivement trois niveaux cöté roe Lens et deux niveaux cöté jardin, cette différence résultant de la dénivellation et du remblai de l'avenue Louise. En briques rehaussées de pierre bleue pour Ie soubassement et de pierre blanche pour, entre autres, les arcs et les piédroits des portes et fenêtres, la façade cöté roe comprend, au rez-dechaussée, trois grandes portes cochères à are en anse de panier. Au premier étage (eorrespondant au niveau du jardin), cinq fenêtres rectangulaires à linteaux métalliques éclairent les écuries d'un cöté, la remise à voitures de l'autre. Plus grandes, les fenêtres du deuxième étage éclairent l'ancien logement du palefrenier. Celle de gauche, précédée d'un garde-corps et sunnontée d'une poulie, était à I' origine une simple porte en bois par oû I'on montait Ie fourrage destiné aux chevaux. Le milieu de la façade est percé de trois fenêtres correspondant à la cage de I' escalier en vis reliant les différents niveaux du bätiment. Des grilles en fer forgé de style Art nouveau protègent deux de ces fenêtres, celles du bas. Cöté jardin, Ie bätiment présente au rez-de-chaussée un plan en U, les ailes en retour étant reliées par une marquise reposant sur une annature métallique aux volutes typiquement Art nouveau. Les façades sant dans les mêmes matériaux que la façade à roe. Le niveau de plainpied avec Ie jardin comprend une salie de nettoyage, une remise pour les voitures, une écurie et une sellerie. Les écuries.présentent.un aspect remarquable. Au-dessus de lambris en pitchpin, les murs sont en briques rouges appareillées avec un soin tout particulier. Également en briques rouges, les voussettes du plafond sont bordées d'une rangée de briques blanches. L'aménagement des stalles pour trois chevaux et d'un box pour un quatrième est fort soigné. L'avoine destinée aux chevaux était entreposée à l'étage supérieur. Une conduite en métal pennettait de Ie faire descendre jusqu'aux écuries. La paille suivait un chemin parallèle. L'ensemble des accessoires d'origine demeure en place. La sellerie, au sol pavé de carreaux blancs et bleus et aux lambris de pitchpin comprend encore ses portes-harnachements et un poêle à bois. Par un escalier en vis, on accède au niveau inférieur (de plein pied avec la me Lens), grand espace aujourd'hui aménagé en garage oû l'on remarque une puissante colonne carrée en pierre bleue. A l'étage, éclairé par trois larges baies vitrées donnant sur Ie jardin, une grande salie d'environ 8 mètres sur 4, aux murs de briques rouges et blanches et au plafond de bois reposant SUf des poutrelles métaliiques apparentes, servait à l'origine de gymnase. Le reste de l'étage était occupé par trois chambres destinées au personnel. Lejardin C'est par un chemin pavé traversant Ie jardin que les équipages, entrant par l'hötel de l'avenue Louise, accédaient aux écuries. Longeant la façade arrière de I'hotel Solvay, un chemin au pavement polychrome - pierre bleue, carreaux de terre cuite de deux nuances de rouge et carreaux blancs - dessine une grande arabesque. Le jardin est planté de basses tiges formant un écran de verdure entre les écuries et la pelouse. Intérêt historique, technique et artistique : Annexe de I'hotel Solvay de Victor Horta, classé en 1977, les écuries donnant sur la rue Lens sont l'oeuvre de deux autres architectes ayant régulièrement travaillé pour la famille Solvay. C.Bosmans et H. Vandeveld ont en effet réalisé les premiers bureaux de la société à Ixelles en Ils seront également les auteurs de I'Institut de Sociologie ( ) - actuelle «Bibliothèque Solvay», classée en et de l'ecole de Commerce ( ) au pare Léopold. Leur style qui s'inscrit dans Ie courant de l'architecture éclectique, est marqué, pour certaines de leurs oeuvres, telles les écuries de I'hötel SoIvay, par l'influence de l'art nouveau. Ce remarquable édifice est sans doute Ie dernier térnoin de ce type d'architecture à Bruxelles conservé dans son état d'origine, la plupart des anciennes écuries des hotels de maître ayant été depuis longtemps transfonnées en garages, logements, etc. Sur Ie plan technique, Ie bätiment est d'une conception particulièrement remarquable. Le système de distribution de la paille et du grain avec doseur de rations individuelles, la conception des stalles et du box pour les chevaux, leur système d' aération et de chauffage et l'ensemble de leurs accessoires térnoignent d'une approche rationnelle de l'architecture visant à faciliter Ie travail des personnes préposées au soin des chevaux et d'assurer la sécurité et Ie confort de ceux-ei. , , 22 ~OJ I- ~1 nr~..~ Vu pour etre annexe a l'arrete du,~..j ~ ' ;. ' Le Ministre-Président du Gouvernement de la Région de Bruxelles-Capitale et Ministre des Pouvoirs Iocaux, de I'EmpIoi, du Logement et des Monuments et Sites Cap'e certifiée c nforme / /.. Charles PICQUE. BIJLAGE I VAN HET BESLUIT VAN DE BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE REGERING TOT BESCHERMING ALS MONUMENT VAN DE TOTALITEIT VAN DE VOORMALIGE STALLEN VAN HET HOTEL SOLVAY EN VAN DE TUIN ACHTER HET GOED GELEGEN LENSSTRAAT 27 TE 1050 BRUSSEL. Kadastrale gegevens: 7de afdeling, sectie G, 3de blad, percelen nrs 121 k4, 121 t7. Beknopte beschrijving: De voonnalige stallingen van het hotel Solvay (Louizalaan 224) werden opgetrokken in 1899 volgens de plannen van architecten C. Bosmans en H. Vandeveld. In 1906 voerden diezelfde architecten enkele wijzigingen uit aan het gebouw: ze brachten een tweede inrijpoort aan in de gevel van de Lensstraat en verbouwden de deur die oorspronkelijk toegang gaf tot de zolder waar het veevoeder lag opgeslagen (tweede verdieping) tot d~l.n '.Tenster met ijzeren borstwering. In 1927 ten slotte werd een derde inrijpoort aangebracht in de gevel van de Lensstraat en werd de begane grond verbouwd tot garages (architecten onbekend). Het gebouw telt respectievelijk drie (Lensstraat) en twee bouwlagen (tuinkant), vanweg het niveauverschil met de opgehoogde Louizalaan. De gevel aan de straatzijde is opgetrokken in baksteen op een arduinen plint en in natuursteen voor onder meer de bogen en stijlen van deuren en vensters. De begane grond bestaat uit drie. grote korfbogige inrijpoorten. Op de eerste verdieping (de eerste bouwlaag van de tuinkant) verlichten de vijfrechthoekige vensters onder metalen I-balk de stallingen aan de ene kant en het koetshuis aan de andere zijde. De vensters van de tweede verdieping zijn groter en verlichten de voormalige slaapplaats van de stalknecht. De 'linkse muuropening met borstwering en katrol bovenaan was oorspronkelijk een eenvoudige houten deur waarlangs het paardenvoer werd binnengebracht. Het middelste deel van de gevel telt drie vensters; hierachter bevindt zich het trappenhuis met een wenteltrap die toegang verleent tot de verschillende verdiepingen. De twee onderste vensters hebben smeedijzeren hekken in artnouveaustijl. Aan de tuinzijde heeft de begane grond een U-vonn, de twee haaks geplaatste vleugels zijn verbonden door een luifel die rust op een metalen gebinte met typische art-nouveauvoluten. De gevels zijn in hetzelfde materiaal als die aan de straatkant opgetrokken. De eerste bouwlaag huisvest een schoonmaakruimte, een koetshuis, een stal en een tuigkamer. De stallen zijn opmerkelijk. De muren boven de grenen lambriseringen zijn opgetrokken in zichtbare rode baksteen in verzorgd metselwerk. De troggewelven, eveneens in rode baksteen, zijn telkens omgeven door een rij witte baksteen. Ook de inrichting van de stallen voor drie paarden en een box voor een vierde paard is erg verzorgd. De haver voor de paarden was opgeslagen op de bovenste verdieping. Via een metalen buis kon het tot onder in de stallen worden gebracht. Het stro volgde een gelijkaardige weg. Alle oorspronklijke accessoires zijn nog ter plaatse bewaard gebleven. De tuigkamer heeft een vloer met witte en blauwe tegels, grenen lambriseringen en bezit nog de uitrusting waaraan het tuig werd opgehangen en een houtkachel. Via een wenteltrap bereikt men een lagergelegen niveau (de eerste bouwlaag van de Lensstraat), een grote, heden tot garage verbouwde ruimte met een enorme vierkante arduinen zuil. De verdieping, verlicht door drie beglaasde muuropeningen die op de tuin uitkijken, huisvest een grote zaal van ongveer 8 meter bij 4, met muren in rode en witte baksteen en een houten plafond dat rust op een zichtbaar metalen gebinte. Oorspronkelijk diende deze ruimte als gymnastiekzaal. Naast deze zaal bevinden zich drie personeelsvertrekken. De tuin Via een geplaveid pad door de tuin bereikten de koetsen die van de Louizalaan kwamen de stallen. Het polychrome pad - in blauwe hardsteen, twee soorten rode tegels van aardewerk en witte tegels - langs de achtergevel van het hotel Solvay volgt de vorm van een arabesk. De tuin is beplant met laagstammen die een soort groen scherm vormen tussen de stallingen en het gazon. Historische, technische en artistieke waarde : Dit bijgebouw van Victor Horta's in 1977 beschermde hotel Solvay aan de Lensstraat is het werk van twee andere architecten die regelmatig voor de familie Solvay werkten. In ontwierpen C. Bosmans en H. Vandeveld immers de eerste kantoren van de finna in Elsene. Later tekenden ze ook de plannen van het Instituut voor SOCi0~v5~e( ) - de huidige, in 1988 beschermde «Solvay Bibliotheek» en de «Ecole de Commerce» ( ) in het Leopoldpark. Hun stijl, die gesitueerd moet worden binnen de context van de eclectische architectuur, ondergaat in sommige gevallen, zoals de stallingen van het hotel Solvay, de invloed van de art nouveau.. Dit opmerkelijke gebouw is ongetwijfeld de laatste getuige in Brussel van dit architectuurtype dat nog in zijn oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. Het merendeel van de stallen die verbonden waren aan herenhuizen, zijn namelijk sinds al lang verbouwd tot garages ofwoningen. Op technisch vlak is het gebouw bijzonder opmerkelijk. Het distributiesysteem voor stro en graan in individuele porties, het ontwerp van de stallen en van de paardenbox, het verluchtings en verwarmingssysteem en alle bewaard gebleven accessoires geven blijk van een rationele benadering van de architectuur die het werk van het stalpersoneel wil vergemakkelijken en hun veiligheid en comfort verschaffen. Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van 2.2 1)~ t999 De Minister-Voorzitter van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering en Minister van Plaatselijke Besturen, Tewerkstelling, Huisvesting en Monumenten en Landschappen, VOOR EENSLUIDEND VERKLAARD FSCHRIFT ANNEXE II A L'ARRETE DU BIJLAGE n VAN HET BESLUIT VAN DE GOUVERNEMENT DE LA REGION DE BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE BRUXELLES-CAPITALE CLASSANT REGERING TOT BECHERMING ALS COMME MONUMENT LA TOTALITE DES MONUMENT VAN DE TOTALITEIT VAN ANCIENNES ECURIES DE L'HOTEL DE VOORMALIGE STALLEN VAN HET SOLVAY ET DU 'JARDIN SITUE A SOLVAYHUISENVANDETUINAANDE L' ARRIERE DU BIEN SIS RUE LENS 27 A ACHTERKANT VAN HET GOED 1050 BRUXELLES. GELEGEN LENSSTRAAT 27 TE 1050 BRUSSEL. DELIMITATION DE LA ZONE DE PROTECTION AFBAKENING VAN DE VRIJWARINGSZONE 10 Vu pour être annexé à l'arrêté d~ 2 -OJ... Gezien om t~ w.orden gevoegd bij het besluit I. Of 1999 van22-0~ Le Ministre-Président du Gouvernement de la De Minister-Voorzitter van de Brusselse Région de Bruxelles-Capitale et Ministre des Hoofdstedelijke Regering en Minister van ..Pouvt0irs loooc,.,tl&~.~ogement et Plaatselijke Besturen, Tewerkstelling, 1I0ple cenltlée CO[\lorme Vl S H.. M. cesmonuments et ites, uisvestmg en onumenten en Landschappen, Nadine SOUGNE GRBC - ChanceUene
Similar documents
View more...
Search Related
We Need Your Support
Thank you for visiting our website and your interest in our free products and services. We are nonprofit website to share and download documents. To the running of this website, we need your help to support us.

Thanks to everyone for your continued support.

No, Thanks